Geçen bir kaç yılda 5G ile ilgili yapılan spekülasyon ve konuşmalara şahit olduğumuz gibi önümüzdeki birkaç yılda da bu konuşmalar devam edecek gibi görünüyor. AT&T tarafından yapılan duyuruya göre, 5G mobil hizmeti 2018 yılının sonunda ticari olarak hizmete sunulacak. Verizon ve Samsung firması bu yılın ikinci yarısında 5G teknolojisini tanıtarak bu konudaki ortaklıklarını daha ileri aşamalara taşımayı planlamaktadır. Ayrıca başka firmalarda bu konuda ittifaklar yapmakta ve oluşacak rekabette gerilerde kalmama adına gereken adımları atmaktalar. Öyle görünüyor ki, 2019-2020 yıllarında 5G’yi mobil cihazlarda kullanmaya başlayacağız.
5G ve 5G’nin Yükselişinin Etkileri
“5 Generation” ifadesinin kısaltması olan 5G, 5 inci nesil hücresel teknolojidir. Bu standart aralık 2017 de ortaya konulmuş, 4G – 4G – LTE standartlarından 100 kat daha hızlı bir seviyeye taşınması planlanmıştır. Sonuç olarak hedef, kendisinden sonraki teknolojik gelişme dalgalarına güç verecek daha hızlı ve daha güvenilir bir mobil bağlantı sağlamaktır.
Temel amaç hız olsa da, tüketiciler ve işletmeler için sadece hızdan daha anlamlı ve geniş etkilere sahip olacaktır. Temel olarak 5G’nin hayatımızda olabilecek etkilerine bir göz atalım;
Otonom Otomobiller ve Araçlar
5G’nin hayatımıza girmesiyle otonom araçların daha güvenli ve daha keyifli hale gelmesini sağlayacaktır. Çünkü, büyük miktarda bağlı cihazların ürettiği büyük hacimdeki veriler daha hızlı işlenebilecek, böylelikle veri aktarım ve tepki süreleri kısalacak, dolayısıyla otonom araçlar insanla zamansal olarak eş güdümlü hale gelecektir.
Mobil İnovasyon
Mobil inovasyonun temel ihtiyacı daha hızlı internettir. Dolayısıyla 5G’nin sağlayacağı hız mobil inovasyon için büyük bir nimet olacaktır. Çünkü yüksek kalitede arttırılmış gerçeklik deneyimleriyle birlikte eski teknolojilerde teorik olarak düşünülen fakat yetersiz hız yüzünden hayata geçirilememiş deneyimlerinde uygulanmasına imkan tanıyacaktır.
Mevcut telefonlar 5G ile çalışamaz (yeni çıkan mobil telefonların bir çoğu 5g bağlantı desteği ile gelmektedir – 2022) ama önümüzde yıllarda bu servisin aşamalı olarak hizmete sunulmasıyla birlikte uyumlu cihazlarda pazarda yerine almaya başlayacak ve zaman içerisinde pazara tamamen hakim olacaktır.
Evde İnternet
Evlerde kullanılan internetin mobile göre daha hızlı olmasının ana nedeni fiber optik gibi bir nimetten yararlanabilmesidir. Ancak 5G’nin hayatımıza girmesiyle bu hıza yakın bir hız elde etmeye yaklaşılacağından, yüksek maliyetli ve zahmetli olan fiber optik ihtiyacı da kısmen ortadan kalkacaktır.
5G‘nin Geleceği
2018 yıl sonu itibariyle hayatımıza girmesi beklenen 5G’nin uzun vadede henüz tasarlayamadığımız pek çok değişikliği ve düşünceyi hayatımıza sokma ihtimaliyle birlikte, yeni bir dijital inovasyon çağının başlamasına yardımcı olacağı bir gerçektir.