Müthiş bir veri skandalı ile sarsılan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, veri güvenliğine ilişkin sorunları çözmenin bir kaç yıl alabileceğini söyledi. Zuckerberg, sorunları 3-5 ay çözmeyi umut ettiklerini söylese de bunun için uzun bir zaman dilimine ihtiyaç olduğu gerçeğini vurgulamadan geçemiyor.
Yaşanan sorunların ana nedenlerinden birinin “Facebook’un temel işindeki mükemmeliyetçiliği ” olduğunu savunan Zuckerberg, insanların sosyal ağlar aracılığıyla iletişim kurmasına gereğinden fazla odaklanırken bazı önlemleri gözden kaçırdıklarını ifade etti.

Avrupa, Facebook ve büyük teknoloji şirketlerini sıkıştırmakta bazı önemli adımlar atarken, ABD, geleneksel özgürlükçü kültürü çerçevesinde ne yapacağı konusunda biraz kompleks bir durumla karşı karşıya. Facebook un düzenlenmesinin karmaşık bir dengeleme eylemi olduğunu ifade eden çoklu teknoloji uzmanları, ve Capitol Hill aslında Facebook un iki durumla karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. Birincisi, seçimlerdeki Rus dezenformasyonu ve sahte haberler, diğeri ise kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği.
Amerikan kongresi ve federal kurumlar Facebook’u dizginlemek için çeşitli yollar ararken, astronomik para cezaları verilmesi gündemdeki yerini korumakta. 87 milyondan fazla kullanıcıya ait verilerin paylaşılmasını içeren Cambridge Analytica skandalındaki durum araştırılmaya devam etmekte olup Facebook’un 2011 tarihli rıza kararını ihlal edip ederek tüketicileri kandırıp kandırmadığı üzerinde durulmaktadır. Şayet böyle bir ihlal varsa kullanıcı başına 40.000 Amerika Doları para cezasına çarptırılabileceğini öngören araştırmalar yapılmaktadır. Bu ceza ihlalin zaman boyutu da dikkate alındığında yaklaşık 1 trilyon dolarlık seviyeye ulaşmaktadır. Şayet durum bu şekilde gelişirse bugüne kadar bir işletmeye kesilen en büyük para cezası bu olacaktır.
Ayrıca Facebook’un ABD’deki dürüst reklamlar yasasına uyup uymadığı da ayrı bir inceleme konusu haline gelmiştir. Dürüst Reklam Yasası, sosyal medya şirketlerinin hangi reklamlarının siyasi reklamlar olduğunu açıklamasını ve yabancı hükümetler ile aracıların platformlarında reklam satın alamamasını sağlamak için makul çaba göstermelerini ifade etmektedir. Bu yasaya desteğini beyan eden Zuckerberg, Facebook’un siyasi eğilimli reklamcılara kimlik ve konum doğrulaması zorunluluğu getirdiklerini açıkladı.
ABD’nin internet ve teknoloji ile konusunda düzenlemeleri yapma konusunda isteksiz olmasının temel nedeni ABD anayasasının öngördüğü ifade özgürlüğüdür. Fakat nefret söylemleri, propaganda ve sahte haberleri kriminalize etme söz konusu olduğunda farklı bir hikaye ortaya çıkmaktadır.
Kısacası kurumlar ve şirketler arasında geçen mücadelenin görünen yüzü böyle. Fakat burada esas söz konusu olan sizin hayatlarınız ve özel bilgileriniz. Dolayısıyla bu mücadelede esas cepheyi siz oluşturmalısınız. Neticede sosyal medya siteleri veri üreten değil veriyi kullanıcıya ürettiren mecralardır. Eğer siz tüm zaaflarınız ortaya koyacak şekilde bilgi ve görselleriniz ortaya koyup üstüne de tatlı olarak T.C. kimlik numarası gibi daha spesifik detayları kamuya açarsanız başınıza gelecekleri kendiniz davet etmiş olursunuz. Bir düşünün sokak ortasına park ettiğiniz aracınızın anahtarını üstünde bırakarak kapıları açık bir şekilde bırakıp gidiyorsunuz. Ne kadar aptalca olurdu değil mi? Ama bunu sosyal medyada yapan birçok insan var. Bu insanlardan olmadığınız umuduyla güvenli bir hayat dileriz.