Web Tasarım ve Renk Uyumu
İşletme kimliğinizi ifade eden bütün tasarımlarda kullanılan renklerin gelişigüzel seçildiğini düşünüyor iseniz yanılıyorsunuz. Web sitenizi farklı grafikler ile ifade etmek istediğinizde tasarımınızı olabildiğince etkileyici kılmak istiyorsanız tonlara, kontrastlara ve renklere dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle web sitenizde hangi renkleri hangi tonda kullanırsanız nasıl bir etki bırakırsınız sorusunun cevabını bilmenizde fayda var. Renklerin insanlarda duyguları nasıl tetiklediğini bilmek size oldukça şaşırtıcı gelecek. Gelin renklerin insan psikolojisindeki etkilerini bilimsel olarak birlikte inceleyelim.
Renk tekerleği ilk kez 1666 yılında Isaac Newton tarafından ortaya konuldu. 12 Renk üzerine kurgulanmış bu renk tekerliğinde renkler temel olarak sıcak (warm) ve soğuk (cool) renkler olarak iki kategoriye ayrılmıştır.

Sıcak ve Soğuk Renkler Nedir?
Sıcak renkler kırmızı, sarı, turuncu ve bu renk tonlarından oluşur. Bunlar en çok güneş, ateş, lav vb. gibi ısıtılmış elementlerde bulunan doğal renklerdir.
Öte yandan, yeşil, mavi ve menekşe renkleri sakinleştiren sakinliği ve dinginliği özetler. Bu renkler su, alacakaranlık, bitkiler vb. gibi serin elementlerle eş anlamlıdır.
Mükemmel Renk Uyumu Nasıl Gerçekleştirilir?
- Analog Renkler Kullanmak
Analog renkler çevrede genelde doğal olarak bulunur. Dikkatli baktığınızda analog renklerin mükemmel bir uyum içinde olduğunu görürsünüz. Analog renk kullanırken, aklınızda önemli bir nokta tutmanız gerekir. Kontrastı birincil renk olarak baskın bir renk, destek olarak ikinci renk ve vurgu olarak üçüncüyü kullanarak en doğru uyumu yakalayın. - Renk Üçgeni
Renk tekerleği üzerine çizeceğiniz eşkenar bir üçgenin köşelerinin işaret ettiği renkler mükemmel bir uyumla özel kombinasyonlar verecektir. - Tamamlayıcı Renkler Kullanmak
Renk tekerleğinde birbirinin karşısında duran renkler tamamlayıcı renklerdir. Tamamlayıcı renkler genel web sitesi tasarımı üzerinde çok canlı bir etkiye sahip olduğu için, bu renk kombinasyonlarının doğru bağlamda kullanılması esastır. Bağlam zorunlu olduğu sürece, tamamlayıcı renkleri nasıl kullanmayı planladığınıza karar vermek de aynı derecede önemlidir. Örneğin, genel web tasarımınızda kırmızı renk olarak baskın bir renk kullanıyorsanız, yeşil rengi, tüm web sitesi tasarımında öne çıkarmak istediğiniz belirli öğelerde kullandığınızdan emin olun.
Renklerin Psikolojik Anlamları
Kırmızı
Kırmızı renk ateşi ve tutkuyu gösterir. Dolayısıyla, çoğunlukla tehlike, güç, güç ve kararlılıkla ilişkilidir. Bu, kırmızı renk için hikayenin bir tarafı iken, diğer taraf arzu ve sevgi dersleriyle doludur.
Sarı
Sarı renk neşeyi, mutluluğu ve enerjiyi özetler. Aynı zamanda aklı ateşleyen güçlü bir göstergedir. Aynı zamanda olumlu ve arkadaşça bir his yaratır. Bu yüzden güneşli günler Londra’nın en güzel günlerinden bazılarıdır. Bu kadar mutlu bir renk olduğu için, genellikle kendisini çocuk ürünleri veya eğlence endüstrisi ile ilişkilendirir. Sarı olumlu bir duygu yayıyor olsa da, yüksek kaliteli mal endüstrilerinin web siteleri için iyi bir renk değildir.
Portakal
Turuncu renk, iyimserliği ve iletişimi temsil eder. Kırmızı renk tamamen tutkuyla, sarı renk ise mutlulukla ilgilidir. Ve bu renklerin ikisi birlikte birleştiğinde, sitenizde canlandırıcı bir etki yaratırlar.
Yeşil
Yeşil renk tamamen doğal olmakla ilgilidir. Bu denge ve büyüme ile ilgilidir. Uyum anlamına gelir. Dayanışma ve güvenlik sağlar.
Mavi
Mavi renk, sakinlik ve dinginlik duygusu uyandırır. Okyanusların ve gökyüzünün rengidir. Mavi, muhafazakarlığın, sadakatin ve bütünlüğün özünü canlandırır. İnternetteki en çok tercih edilen rengin mavi olması bunun nedenlerinden birisidir. Hem beden hem de zihin üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır. Saflığın ve huzurun rengidir.
Burada bahsettiğimiz başlıklar renk biliminin işinize yarayacağını düşündüğümüz derinlikteki kısmını oluşturuyor. Çok daha detaylı araştırmalar yaparak ya da geliştirmeyi düşündüğünüz web sitenizle ilgili bizimle temasa geçerek daha isabetli sonuçlar elde edebilirsiniz.