Web Tasarım ve SEO
Çevrimiçi çalışan tüm işletmeler için SEO (Search Engine Optimization) önemli bir parametredir ve web tasarım sürecine mutlaka dahil edilmesi gerekir. Web siteniz dijital pazarlama stratejinizin merkezindedir. Maalesef ki bu durumun farkında olmayan binlerce firma SEO konusuna önem vermezler. Son derece güzel bir web tasarımı yaptırabilirsiniz, fakat tasarım ve kodlama aşamasında SEO ayar ve optimizasyon dengesini dikkate almazsanız bu güzel tasarımdan hiç kimsenin haberi olmayacaktır.
Peki SEO dostu bir web sayfası nasıl geliştirilir?
Temel olarak SEO dostu bir web sitesi, arama motorlarının site genelinde içeriğinizi kolayca taramasını ve anlamasını sağlayan bir web sitesidir. Elbette bu taramanın sonucunda ortaya çıkacak puanlama son derece önemlidir. Bir web sitesini geliştirmenin bir çok yolu vardır. Ne yazık ki arama motorlarını sizin geliştirme aracınızı ve yöntemlerinizi anlaması mümkün değildir. Siz arama motorlarının algoritmalarını dikkat alarak gerekli çalışmaları yapmak zorundasınız. SEO dostu bir site yaparken işinizi ve sunduğunuz hizmetleri doğru temsil etmek için dikkatli bir planlama ve yapılandırılmış bir yaklaşım gerekir. Bu yaklaşımda dikkat etmeniz gereken başlıca konular şunlardır;
- Alan Adınız (Domain)
- Barındırma (Hosting)
- CMS (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi)
- Bağlantı Adresleri (URL)
- Mobil Uyumlu Tasarım
- Sayfa Hızı
- İçerik Pazarlama Hunisi
- Farkındalık
- Dikkat
- Dönüşüm
Alan Adınız (Domain)
www.alanadiniz.com alan adını kullanan bir web siteniz olduğunu düşünelim. Fakat sadece bu alan adı yeterli olmayacaktır. Bu alan adıyla ilgili başka alan adlarını da alıp içerik olarak besleyerek birincil alan adına yönlendirmek iyi bir etki yaratırken web sitelerinizdeki alt alan adlarını da doğru isimlendirmeli ve yönlendirmelisiniz. Sanırım alan adınızın alakalı olmasını veya geçersiz karakterler içermemesinin yanında fazla uzun olmaması gerektiğini söylememize gerek yoktur.
Barındırma(Hosting)
Hosting, genelde alana adıyla birlikte düşünülen ve verilen bir hizmettir. Kötü bir hosting hizmeti yavaş açılan ya da zaman zaman açılmayan web siteleri, yavaş açılan ya da açılmayan web siteleri de mutsuz kullanıcılar ve ziyaretçiler demektir.
CMS (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi)
Web tasarımınızda kullanılan CMS projenizin ne kadar başarılı olacağını büyük ölçüde etkileyebilir. Wordpress benzeri açık kaynak CMS’ler arama motorlarının istediği okunurluğu sağlasa da sizi bir çok açıdan sınırlandırdığı için tüm stratejilerinizi hayata geçiremeyebilirsiniz. Tasarımınıza özgü kodlanmış özgün bir CMS hem kolay kullanım sunacak hem de web sitenizi tehlikelerden uzak tutacaktır. Biz EFORWEB olarak geliştirdiğimiz EFORCMS’i uzun yıllardır kullanmakla beraber duruma göre müşterilerimize özel CMS’ler de geliştirmekteyiz.
Bağlantı Adresleri (URL)
Web sitenizdeki tüm içeriklere URL’ler aracılığı ile ulaşıldığından mantıklı URL atamaları yapmanız insanlar ve arama motorları için daha anlamlı bağlar sağlanmasına yardımcı olur.
Örneğin;
- www.ornek.com
- www.ornek.com/services/
- www.ornek.com/services/seo/ şeklinde bir
URL grubu mantıklı iken aynı içerikleri
- www.ornek.com
- www.ornek.com/s123/
- www.ornek.com/s123/s1/
şeklinde URL atamaları ile bağlamak son derece mantıksız ve hatalı olacaktır.
Mobil Uyumlu Tasarım
Son zamanlarda yaptığımız analizlerde görüyoruz ki web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların %85’inden fazlası ziyaretlerini mobil uyumlu cihazlardan yapmaktadır. Öyle anlaşılıyor ki ilerleyen yıllarda bu oran %95’lere kadar çıkabilir. Bu nedenle Google sıralama puanı verirken mobil versiyonları dikkate almaya başlamış görünüyor.
Sayfa Hızı
Baştan şunu söylemeliyiz ki, arama motorlarında iyi bir sıra elde etmek web sitenizin bol efektlerle süslenerek güzel görünmesini sağlamaktan geçmediği gibi bu gibi süslü efektler arka plan hatalarına ve web sitenizin yavaşlamasına neden olacağından puanlamanıza olumsuz etki edecektir. Sayfa hızınız hem arama motorları hem de ziyaretçileriniz açısından dikkate alınan bir husustur. Dolayısıyla hızlı yüklenen optimize edilmiş görseller ve hızlı çalışan kodlarla tasarımınızı oluşturmanız önemli bir husustur.
İçerik Pazarlama Hunisi
Ziyaretçileriniz web sitenizde mümkün olduğunca uzun tutmak ve onlardan bir dönüşüm elde etmek için yeterli içeriğe sahip olmanız gerekir. İçerik ve SEO önemli bir kombinasyondur. Çünkü ziyaretçiler sizin hizmet alanınızda bir arama yaparken başka bir şirketin benzer hizmetlerini ararken onların önüne bu kombinasyon sayesinde geçersiniz. bu noktada ihtiyacınız olan şey tipik bir pazarlama hunisidir. Bu huninin kademeleri üstten alta kısaca şöyledir:
- Farkındalık : Bu içerik genellikle blogunuz ve bilgilendirme makaleleriniz olacaktır. Potansiyel müşterilerinize karşılaştıkları sorunları anlamalarına yardımcı olurken sorunlarını çözme konusunda deneyim ve güvenilirliğinizi göstermiş olursunuz.
- Dikkat : Burada hedef doğrudan müşteri kazanımıdır. Kullanacağınız taktik ise kullanım durumlarına göre çözümler üretmektir. Şöyle ki, değerlendirme aşamasındaki bir tüketici sizin sunduğunuz çözümleri aradığı çözümlerle eşleştirmeye başlar.
- Dönüşüm: Burası huninin tabanıdır. Hedefimiz müşterilerle etkileşimin ötesinde işlemler elde etmektir. Ürün tanımları ve benzersiz değer önerileri ile elde edilecek her etkilişimi bir işleme dönüştürmek üzerine taktikler geliştirdiğimiz bölümdür.
Şu ana kadar verdiğimiz bilgiler SEO dostu bir web sitesi geliştirmenin bazı temel unsurlarıdır. Anladığınız üzere bu konu, çoğu insanın önemsemediği fakat sınırları çok geniş bir bilgi denizidir. Bu bilgi denizinden elde ettiğimiz tecrübeleri EFORWEB olarak zaman zaman sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.